2010-04-23 17:30:11• hírek • Szatmar.ro

Szatmáriakról nem csak szatmáriaknak

Tátrai Patrik Az etnikai térszerkezet változásai a történeti Szatmárban című könyvét mutatták be pénteken a szatmárnémeti RMDSZ székházában.

A Magyar Tudományos Akadémia munkatársának könyvét Varga Attila parlamenti képviselő méltatta. Elmondta, fontos, hogy mi magunk írjunk önmagunkról, de ha lehet még fontosabb, hogy mások is írjanak rólunk, elemezzenek bennünket. A könyv elsősorban egy szakmai rétegnek készült, azonban mindannyian találunk benne érdekességeket. A magyarországi geográfus azért is tartotta fontosnak e régió vizsgálatát, mert „a térség kicsiben - a népesség etnikai összetételét illetően - hasonló volt a történelmi Magyarországéval nagyban".

Kutatásai során a régió etnikai, valamint felekezeti változásait vizsgálta a középkortól napjainkig. A könyv két részre osztható. Az első rész az 1500-as évektől, a török hódoltság idejéből tárgyalja a térséget. Ezek az adatok inkább informatív értékűek. A második részben 1880-tól kezdve napjainkig közöl részletes, pontos hivatalos adatokat.

A könyv írásában előnynek számított, hogy a szerző magyarországi, így tehát valamilyen szinten kívülállóként tudta értelmezni az adatokat, ugyanakkor magyarként magyar szemszögből vizsgálta ezeket. A könyv alapja lehet más kutatásoknak is nemzetiségtől függetlenül, hiszen ahogyan az író fogalmazott: a könyv magyarokról szól de nem csak magyaroknak.
Az érdeklődők minden bizonnyal megtalálhatják majd ezt a kiadványt a helyi könyvesboltokban.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: